Wat is natuurgeneeskunde…

Natuurgeneeskunde bestaat al zolang de mensheid er is. Zo’n 4000 jaar voor Christus zijn er al talloze kleitabletten gevonden met geneeskruiden en therapeutische teksten. 460 tot 377 jaar vloor Christus was het tijdperk van Hippocrates, hij was de grondlegger van onze moderne,  wetenschappelijke geneeskunde.

natuurgeneeskunde Hippocrates legde de basis voor de zogenaamde humorale geneeskunde. Humores zijn de lichaamsvochten van de mens. Voor gezondheid is een evenwichtige samenstelling van deze lichaamsvochten noodzakelijk. Behandelingsmethoden waren erop gericht dit evenwicht te herstellen, liefst in de zon, ademtherapie, kruiden, meditatie en bewustwording werden onmisbaar geacht bij de behandeling van zieken.

In de jaren die volgde heeft de natuurgeneeskunde zich een weg gebaand naar hetgeen wat het nu is. Tot op de dag van vandaag bestaat de natuurgeneeskunde aan een breed scala van behandelwijzen en adviezen o.a. reinigen (ontgiften, detox), voeding, beweging, massage, meditatie, healing en diverse therapie en.

Tot op de dag van vandaag wordt de eed van Hippocrates afgelegd in de medische wereld. Een gezonde geest in een gezond lichaam. “Mens sana in corpere sano”. Lichaam en geest zijn niet te scheiden van elkaar en beinvloeden elkaar.

Zelfgenezend vermogen

Ieder mens bezit een natuurlijke kracht in zich om zichzelf te herstellen. Dit vermogen is altijd aanwezig en je ziet het erg duidelijk wanneer bijvoorbeeld een snee in de huid vanzelf weer heelt. Maar ook het herstellen van een verkoudheid, griep, diarree etc. is te danken aan het zelfgenezende vermogen van het lichaam. Dit noemt men ook wel “physis”.

Als we om ons heen kijken, zien we dat de natuur ook over het vermogen van zelfherstel beschikt. Zieke dieren in de vrije natuur vinden zelf hun genezende kruiden en reinigen hun lichaam door te vasten. Ook kleine kinderen weigeren voedsel als ze ziek zijn.
Volgens natuurgeneeskundige opvattingen ontstaat ziekte doordat men niet leeft volgens de (eigen) natuur, dat wil zeggen dan men onvoldoende contact heeft met de eigen intuitie, het gevoel dat de grens tussen gezond zijn en ziek zijn wordt overschreden, of men luistert er niet naar.

Daarbij komt ook dat wij in deze drukke, snelle maatschappij zo snel mogelijk van onze klachten af willen komen, desnoods door onderdrukking met chemische middelen. Bij acute ziekten kun je vaak hiermee (tijdelijk) van je klachten af komen. Maar bij chronische ziekten ligt dat toch anders: de middelen, vaak geneesmiddelen, werken niet effectief genoeg of hebben schadelijke bijwerkingen. En het gebeurt ook dat mensen allerlei klachten hebben terwijl er geen afwijkingen zijn en dus ook geen diagnose gesteld kan worden. Bekende kreten die dan te horen zijn: “het zit tussen je oren” of “je moet er maar mee leren leven”.

Anders omgaan met ziekte en genezing

In de natuurgeneeskunde gaan we niet uit van een ziek orgaan, maar dat ziekte een stoornis is in het gehele lichaam. Daarbij is de natuurgeneeskunde niet gericht  op het wegwerken van ziekteverschijnselen, dit gebeurt o.a. met medicatie waarbij je de symptomen gaat onderdrukken. Maar op het actief verbeteren van de omstandigheden, zodat het lichaam een kans krijgt zichzelf in balans te brengen en te genezen. Deze manier van benaderen kan zowel op chronische als acute ziekten worden toegepast. Verschillende therapievormen kunnen hierbij ingezet worden.

In de natuurgeneeskunde staat de eigen verantwoordelijkheid van de mens ten aanzien van zijn ziekte en gezondheid centraal. Dit is een belangrijk uitgangspunt binnen de visie van deze manier van behandelen.

Voor wie is deze geneeskunde geschikt

Deze geneeskunde is geschikt voor iedereen van jong naar oud die op een bredere manier naar hun klachten wil kijken. Je kunt ook terecht als de huisarts of specialist niets meer voor je kan doen. Of als je een aanvulling wilt op de reguliere behandeling, als je op een milde en natuurlijke wijze het zelfgenezende vermogen van je lichaam wilt ondersteunen, preventief met je gezondheid bezig wilt zijn, wilt ontspannen, onthaasten of revitaliseren. Kortom op ieder vlak zowel fysiek, mentaal en emotioneel kan natuurgeneeskunde worden ingezet.

 

Vertel uw netwerk over ons

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.